Freedom Focus: Εύρεση Ελευθερίας μέσω Θεραπείας

Freedom Focus: Εύρεση Ελευθερίας μέσω Θεραπείας

März 11, 2023 0 Von admin

Οι Ολλανδοί αιδεσιμότατοι αναπτύσσουν μια σειρά μαθημάτων θεραπείας τραυμάτων για μετανάστες γυναίκες.

Συνέντευξη με την αιδεσιμότατη Esther van Schie.

Η αιδεσιμότατη Esther van Schie διευθύνει τον Οργανισμό Ενσωμάτωσης Πίστεως στην Ολλανδία από το 2017. Αυτή και οι συνάδελφοί της ανέπτυξαν ένα ομαδικό μάθημα για τη θεραπεία τραυμάτων μεταξύ των μεταναστών που ονομάζεται Freedom Focus.

Το τραύμα έχει πολλά ύπουλα πρόσωπα. Μερικές φορές εκδηλώνεται στο χάσμα του εθισμού, άλλες φορές στη φρίκη της ενδοοικογενειακής βίας, αλλά τις περισσότερες φορές, πηγάζει από βαθύτερες πληγές που δεν θεραπεύονται.

Κανείς δεν είναι ξένος στις δυσκολίες στη ζωή. Ωστόσο, για εκείνους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το σπίτι τους και να αφήσουν πίσω τους αγαπημένους τους για ένα αβέβαιο μέλλον, χωρίς να γνωρίζουν πότε και αν θα μπορούσαν ποτέ να επιστρέψουν, η ψυχική ευημερία υφίσταται, χωρίς έκπληξη, σημαντικό άγχος. Πολλοί πρόσφυγες δείχνουν αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα ακόμα κι αν η βία, η εκμετάλλευση και η κακοποίηση είναι συχνά αναπόφευκτοι σύντροφοι στο ταξίδι τους προς την ασφάλεια.

Ωστόσο, όταν οι μετανάστες φτάσουν στον προορισμό τους, αντιμετωπίζουν συχνά γλωσσικά και πολιτισμικά εμπόδια, χοντρούς τοίχους γραφειοκρατίας και μια επεμβατική αίσθηση ανασφάλειας. Το να ξαναχτίσεις μια ζωή δεν είναι εύκολο κατόρθωμα. Δεν αποτελεί έκπληξη ότι επηρεάζει την ψυχική υγεία κάποιου και πολλές εμπειρίες από το σύνδρομο μετά τη μετανάστευση. Οι πόροι για την παροχή συμβουλών ψυχικής υγείας πρέπει να είναι εύκολη πρόσβαση σε όλους, αλλά κυρίως σε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Ωστόσο, πολλοί πρόσφυγες προέρχονται από πολιτισμούς με ένα στίγμα που συνδέεται με το να ζητούν βοήθεια και μια βαθιά δυσπιστία για τους πόρους που συνδέονται με την κυβέρνηση. Οι γλώσσες και οι πολιτισμικές διαφορές είναι επίσης κοινοί αποτρεπτικοί παράγοντες για την αναζήτηση βοήθειας από ολλανδικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας.

«Οι Ολλανδοί είναι γνωστοί για την αμεσότητά τους. οι άνθρωποι πρέπει «απλώς» να λένε τη γνώμη τους. Εδώ υπάρχει επίσης μια διαφορά στις κοσμοθεωρίες. Για παράδειγμα, ο μετανάστης δεν μπορεί να προσευχηθεί με τους ψυχολόγους του, ούτε τον παίρνουν στα σοβαρά όταν μιλάνε για πνευματική χροιά ψυχικής υγείας», εξηγεί η Έσθερ.

Από την άλλη πλευρά, το Διεθνής και πολυπολιτισμική εκκλησία Η ΜΕΘ στο Γκούντα έχει δημιουργήσει ένα ζεστό περιβάλλον εμπιστοσύνης και ανοιχτής επικοινωνίας στην κοινότητά της. Οι ευλαβείς της ΜΕΘ μπόρεσαν να εντοπίσουν το κενό στην ανάγκη για υποστήριξη ψυχικής υγείας και τη δυσκολία πρόσβασης σε αυτήν και μπόρεσαν να αναπτύξουν πρακτικές λύσεις.

Το Freedom Focus προσφέρει ομαδικά μαθήματα όπου οι γυναίκες πρόσφυγες μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς και κατανοητές και τους δίνεται ο χώρος να μοιραστούν τις ιστορίες τους. Οι συμμετέχοντες χωρίζονται ανά φύλο για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν πιο συγκεκριμένα προβλήματα. Οι ομάδες συζητούν βασικές αρχές από την ψυχολογία και τη Βίβλο, ενώ χαράσσουν το μονοπάτι προς την κατανόηση του τραύματος και της θεραπείας. Παρόλο που τα μαθήματα απευθύνονται σε χριστιανές γυναίκες, μετανάστες από κάθε θρησκευτικό υπόβαθρο είναι ευπρόσδεκτοι.

Κατά τη διάρκεια των συνεδριών, παρέχονται στους πρόσφυγες πρακτικά εργαλεία για να κατανοήσουν το τραύμα και τις εκδηλώσεις του. Αυτό που καθιστά αυτήν την υπηρεσία τόσο αποτελεσματική και επιτυχημένη είναι ότι οι ιερείς που καθοδηγούν τις συνεδρίες λαμβάνουν υπόψη τις πολιτισμικές διαφορές και παρέχουν υλικό σε επτά διαφορετικές γλώσσες. Επιπλέον, ενώ η ψυχολογία και η πνευματικότητα θεωρούνται δύο ξεχωριστές σφαίρες στις περισσότερες δυτικές κοινωνίες, οι ομάδες Freedom Focus ενσωματώνουν με επιτυχία θρησκευτικά στοιχεία που παρέχουν την απαραίτητη άνεση και ελπίδα.

Η Esther σημειώνει, «Είναι σημαντικό να βλέπεις τις συνεδρίες ως ένα εργαλείο υποστήριξης, αλλά δεν προορίζονται να αντικαταστήσουν έναν ψυχολόγο. Οι άνθρωποι πρέπει να αναζητήσουν βοήθεια όταν είναι υπερβολικά καταβεβλημένοι. Αλλά το να το μοιραστείτε στην πορεία μπορεί να είναι ένα πρώτο βήμα για να ανοίξετε και να αναζητήσετε βοήθεια». Συνεχίζει δηλώνοντας, «Θα θέλαμε να διανείμουμε και σε άλλες εκκλησίες μεταναστών. Οι περισσότερες εκκλησίες μεταναστών επικεντρώνονται στην προσευχή, αλλά το μάθημα θα μπορούσε να τους επιτρέψει να εργαστούν και για την ψυχική υγεία».

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το μάθημα Freedom Focus, κάντε κλικ εδώ.