5 τρόποι με τους οποίους τα ναρκωτικά και το αλκοόλ επηρεάζουν την ψυχική σας υγεία

5 τρόποι με τους οποίους τα ναρκωτικά και το αλκοόλ επηρεάζουν την ψυχική σας υγεία

Januar 15, 2023 0 Von admin

Υπάρχει λόγος που τα ναρκωτικά και το αλκοόλ δεν γίνονται ανεκτά στην κοινωνία μας. Μπορεί να μας κάνουν ευτυχισμένους για λίγο, αλλά είναι επιβλαβείς για την υγεία μας. Οι βλάβες στην υγεία προκύπτουν από τις χημικές ουσίες που αλλάζουν τις φυσιολογικές λειτουργίες του σώματος.

Έχουν επίσης αντίκτυπο στην ψυχική μας υγεία. Η κατάσταση της συναισθηματικής και ψυχολογικής ευεξίας ενός ατόμου αναφέρεται ως ψυχική του υγεία. Ο τρόπος που βλέπετε τα πράγματα, ο τρόπος σκέψης σας και οι συναισθηματικές σας αντιδράσεις είναι όλα μέρος της ψυχικής σας υγείας.

Τα ναρκωτικά και το αλκοόλ μεταβάλλουν τη χημική ισορροπία στον εγκέφαλο και βλάπτουν τις διαδικασίες που μας επιτρέπουν να αισθανόμαστε, να σκεφτόμαστε, να αισθανόμαστε και να λαμβάνουμε αποφάσεις.

Ωστόσο, οι συνέπειες της κατάχρησης ουσιών ή αλκοόλ δεν γίνονται αμέσως εμφανείς. Μακροπρόθεσμα, επηρεάζουν σοβαρά την ψυχική μας υγεία και δείτε πώς:

1. Τα ναρκωτικά βλάπτουν τη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου

Η ψυχική μας υγεία εξαρτάται εξ ολοκλήρου από τον εγκέφαλό μας και τη λειτουργικότητά του.

Ο εγκέφαλος είναι το πιο εξελιγμένο από όλα τα όργανα του ανθρώπινου σώματος. Η λειτουργία του βασίζεται σε μια δικτυακή υποδομή νευρώνων. Σε αυτό το σύστημα, οι νευρώνες στέλνουν και λαμβάνουν πληροφορίες μεταξύ διαφορετικών περιοχών του εγκεφάλου και άλλων μερών του σώματος για να συντονίσουν κάθε μεμονωμένη λειτουργία στο σώμα σας.

Τα ναρκωτικά διαταράσσουν τον τρόπο με τον οποίο οι νευρώνες μεταδίδουν, αποκτούν και επεξεργάζονται πληροφορίες στην τακτική πορεία των πραγμάτων. Ανάλογα με τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται, επηρεάζονται διάφορες περιοχές του εγκεφάλου.

Ενώ οι ουσίες μπορεί να παρέχουν μια σύντομη αίσθηση χαράς, οι αρνητικές επιπτώσεις μπορεί μερικές φορές να είναι μακροχρόνιες. Η παρεμπόδιση της γνωστικής και γλωσσικής λειτουργίας, τα προβλήματα μνήμης και η απώλεια αυτοελέγχου είναι μερικά μόνο από αυτά αυτές οι παρενέργειες.

2. Η χρόνια κατάχρηση αλκοόλ έχει πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις

Το αλκοόλ, όπως και τα ναρκωτικά, επηρεάζει τους μηχανισμούς επικοινωνίας μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων.

Αν και το αλκοόλ μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε αναζωογονημένοι, χαρούμενοι και συγκεντρωμένοι στην αρχή, καταθλίβει πραγματικά το νευρολογικό σας σύστημα. Μπορείτε να δείτε αυτό το εφέ σε δράση μετά από πολλά ποτά, όταν αρχίσετε να αντιμετωπίζετε προβλήματα με το συγχρονισμό των κινήσεών σας και την καθαρή ομιλία.

Οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της κατάχρησης αλκοόλ περιλαμβάνουν γνωστική εξασθένηση, απώλεια μνήμης, στρες και κατάθλιψη. Σε σοβαρές περιπτώσεις μακροχρόνιας κατάχρησης, μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική βλάβη και καρκίνος.

3. Τα ναρκωτικά και το αλκοόλ οδηγούν σε απώλεια μνήμης

Κάθε φορά που χρησιμοποιείτε ναρκωτικά ή πίνετε περισσότερα από μερικά ποτά, μπορεί να εμφανίσετε μερική απώλεια μνήμης. Δεν θυμάσαι τι έκανες το προηγούμενο βράδυ.

Τέτοια «μπλακάουτ» είναι πράγματι ένα σημάδι ότι έχετε πιει πάρα πολύ. Αν και δεν σημαίνει πάντα ότι τα εγκεφαλικά σας κύτταρα που σχετίζονται με τη μνήμη έχουν καταστραφεί, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και η κατάχρηση ναρκωτικών σε τακτική βάση μπορεί να βλάψουν μόνιμα τα κύτταρα της μνήμης.

Θα αρχίσετε να αισθάνεστε το αποτέλεσμα όταν δυσκολεύεστε να θυμηθείτε γεγονότα ή λέξεις. Αυτά μπορεί σταδιακά να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα απώλειας μνήμης, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ, η άνοια του σώματος Lewy, η μετωποκροταφική άνοια κ.λπ.

Ωστόσο, τα προβλήματα απώλειας μνήμης μπορούν να αντιστραφούν εάν αντιμετωπιστούν έγκαιρα. Ο εγκέφαλος θα είναι σε θέση να ανακάμψει και να αρχίσει να λειτουργεί κανονικά αφού ο χρήστης κόψει τα ναρκωτικά και το αλκοόλ. Γι‘ αυτό νωρίς παρέμβαση στον εθισμό είναι απαραίτητο για την αποφυγή σοβαρών προβλημάτων απώλειας μνήμης.

4. Τα ναρκωτικά και το αλκοόλ είναι συνυφασμένα με την κατάθλιψη και το άγχος

Το άγχος, η κατάθλιψη, τα ναρκωτικά και το αλκοόλ έχουν αμφίδρομη σχέση. Η κατάθλιψη και το άγχος μπορεί να επιδεινωθούν ως αποτέλεσμα της κατάχρησης ναρκωτικών. Από την άλλη πλευρά, η κατάθλιψη και το άγχος μπορεί να οδηγήσουν κάποιον στη χρήση ναρκωτικών και αλκοόλ για να ανακουφίσει τα άβολα συμπτώματά του.

Σύμφωνα με Αμερικανική Ψυχιατρική Ένωση, Η κατάθλιψη είναι μια ψυχική ασθένεια που προκαλεί σοβαρή απόγνωση και μια σειρά από άλλα αρνητικά συναισθήματα. Ένα άλλο σύμπτωμα είναι η έλλειψη ενθουσιασμού σε δραστηριότητες που απολάμβανες στο παρελθόν. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην αγάπη και την κοινωνική σας ζωή, την καριέρα και την εκπαίδευσή σας.

Και η κατάθλιψη είναι ένα από τα κύρια αιτίαμικρό της αυτοκτονίας. Ειδικά οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες είναι επιρρεπείς στη λήψη ναρκωτικών και την κατανάλωση αλκοόλ για να αντιμετωπίσουν τα καταθλιπτικά επεισόδια τους, τα οποία μπορεί τελικά να τους οδηγήσουν σε ακόμη πιο σοβαρή κατάθλιψη.

Το άγχος περιγράφεται ως συνεχής, έντονη και συντριπτική ανησυχία και φόβος για τις καθημερινές καταστάσεις. Αυτά τα συναισθήματα είναι δύσκολο να τα διαχειριστούμε και έτσι βρίσκονται εκτός πλαισίου για την πραγματική απειλή. Το άγχος είναι κοινό μεταξύ διαφορετικών ηλικιακών κατηγοριών, από νεαρούς ενήλικες έως ηλικιωμένους.

Τα ναρκωτικά και το αλκοόλ εντείνουν τα συναισθήματα των ανθρώπων και αν κάποιος υποφέρει ήδη από άγχος, γίνεται ακόμα χειρότερο. Παρόλα αυτά, πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να ανακουφίσουν το άγχος τους με φάρμακα.

Αυτές οι καταστάσεις μπορεί να αναγκάσουν τους ανθρώπους να αυτο-φαρμακοποιούν με ουσίες με τρόπο ώστε να αισθάνονται καλύτερα. Ωστόσο, μόλις εξαφανιστούν τα αποτελέσματά τους, ο χρήστης συνήθως αισθάνεται ακόμη πιο ανήσυχος και κατάθλιψη από ποτέ, με αποτέλεσμα να κάνει ξανά χρήση του ναρκωτικού και τελικά να αναπτύξει εθισμό.

5. Η κατάχρηση ουσιών επηρεάζει τη λήψη της απόφασής σας

Για να αντιμετωπίσουμε το άγχος, μερικές φορές καταφεύγουμε στο αλκοόλ και, σε ορισμένες περιπτώσεις, στα ναρκωτικά. Ταυτόχρονα, δεν είναι λάθος αν αποφασίσουμε να απολαύσουμε ένα ποτήρι κρασί στο τέλος μιας κουραστικής μέρας. Αλλά η τακτική χρήση αλκοόλ ή ναρκωτικών ως μηχανισμού αντιμετώπισης του στρες μπορεί πράγματι να είναι επιβλαβής.

Αν και αισθάνεστε πιο ήρεμοι για κάποιο χρονικό διάστημα μετά τη λήψη ενός φαρμάκου, μόλις ο αντίκτυπος υποχωρήσει, θα επιστρέψετε στο να αντιμετωπίσετε σχεδόν το ίδιο άγχος. Αυτό μπορεί να σας οδηγήσει να χρησιμοποιήσετε ξανά το φάρμακο, εγκαθιστώντας έναν καταστροφικό κύκλο.

Σκεφτείτε το εξής: ενώ είστε μεθυσμένοι ή ανεβασμένοι, είναι πιο πιθανό να κάνετε κακές κρίσεις. Η κακή κρίση οδηγεί τελικά σε κακές αποφάσεις. Μερικά παραδείγματα περιλαμβάνουν: χρήση της πιστωτικής σας κάρτας για παρορμητικές αγορές, προσπάθεια εμπλοκής με κάποιον που κάνει λάθος για εσάς, καταστροφή μιας σχέσης και ούτω καθεξής.

Μόλις εξαφανιστούν τα αποτελέσματα του φαρμάκου, θα βρεθείτε αντιμέτωποι με όλες τις συνέπειες των πράξεών σας. Αυτά αναπόφευκτα θα σας κάνουν να αισθανθείτε ακόμα πιο αγχωμένοι από πριν.

Τελευταίες δημοσιεύσεις από Andreea Vaduva, B.Sc. (Hons) (Προβολή όλων)

Πνευματικά δικαιώματα © 2014-2023 Life Advancer. Ολα τα δικαιώματα διατηρούνται. Για άδεια επανεκτύπωσης, επικοινωνήστε μαζί μας.