Το Γιατί, Τι και Πώς

Το Γιατί, Τι και Πώς

September 30, 2022 0 Von admin

Το γιατί, τι και πώς του Web Analytics

Εάν η επιχείρησή σας διαθέτει οποιοδήποτε είδος ψηφιακής έκδοσης, πρέπει να επενδύσει στο Web Analytics, το οποίο περιλαμβάνει SEO και SEO Analytics. Το Web Analytics είναι μια λέξη-ομπρέλα όρου που περιγράφει την πρακτική παρακολούθησης, μέτρησης και ανάλυσης της απόδοσης των ψηφιακών προϊόντων σας, κυρίως του ιστότοπού σας. Περιλαμβάνει όχι μόνο τη μέτρηση της επισκεψιμότητας ενός ιστότοπου, αλλά και των καναλιών σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μεταξύ άλλων. Με αυτόν τον τρόπο, κατανοείτε ότι τα σχέδια ή οι στρατηγικές μάρκετινγκ και πωλήσεων λειτουργούν και αυτά που δεν λειτουργούν, βοηθώντας σας να κάνετε τις απαραίτητες διορθώσεις πορείας.

Web Analytics και SEO Analytics

Οι όροι Web Analytics και SEO Analytics χρησιμοποιούνται μερικές φορές εναλλακτικά, αλλά υπάρχει μια λεπτή γραμμή που χωρίζει τα δύο. Σήμερα, με την εμφάνιση των δωρεάν καναλιών ιστότοπου, καθώς και των αυτόνομων ψηφιακών καναλιών, το Web Analytics έχει γίνει ένας πιο περιεκτικός όρος. Ωστόσο, το SEO Analytics περιορίζεται στην περιγραφή της δραστηριότητας βελτιστοποίησης μηχανών αναζήτησης.

Ενώ το SEO Analytics βοηθά την επιχείρησή σας να ανέβει στις σελίδες των αποτελεσμάτων αναζήτησης στο διαδίκτυο, τα στοιχεία που λαμβάνονται από το Website Analytics μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση της εμπειρίας χρήστη για τους επισκέπτες του ιστότοπου. Εξάλλου, πρέπει να βελτιστοποιήσετε τον ιστότοπό σας στο μέγιστο για να βοηθήσετε τους πελάτες να μετατραπούν σε αγοραστές, για τους οποίους η κατανόηση της συμπεριφοράς των πελατών είναι επίσης το κλειδί. Επίσης, ορισμένα κανάλια μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπως το Instagram και το Snapchat χρησιμοποιούνται πλέον με επιτυχία ως αυτόνομες πλατφόρμες μάρκετινγκ. Δεν χρειάζεστε πραγματικά έναν πλήρη ιστότοπο ή μια πολύ εκτεταμένη παρουσία στο διαδίκτυο για να έχετε επιτυχία σε αυτά τα δίκτυα. Ωστόσο, εξακολουθείτε να χρειάζεται να καταγράφετε και να μετράτε τη χρήση και τις ενέργειες των επισκεπτών.

Web Analytics

Το Web Analytics μετρά εισροές από επιτόπου αλλά και από δεδομένα εκτός τοποθεσίας διαφόρων προϊόντων ιστού, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του ιστότοπου.

Ενώ και οι δύο είναι εκδόσεις της τεχνολογίας αναλυτικών στοιχείων, το Web Analytics δεν είναι το ίδιο με το Data Analytics. Το τελευταίο προσφέρει στις επιχειρήσεις τα μέσα για να βελτιώσουν την εμπειρία των πελατών και να προβλέψουν την επόμενη κίνησή τους. Για αυτό, χρησιμοποιεί τις εισροές που παρέχονται από το Web Analytics και το SEO Analytics, όπως το ποσοστό εγκατάλειψης, τα δημογραφικά στοιχεία επισκεπτών κ.λπ., μαζί με πολλές άλλες εισροές. Αυτές οι εισροές δεδομένων χρησιμοποιούνται στη συνέχεια για τη δημιουργία ενός λεπτομερούς στατιστικού προφίλ των πελατών και της συμπεριφοράς τους. Το Data Analytics χρησιμοποιείται για τη συνεχή βελτίωση της εμπειρίας του πελάτη.

Στη συνέχεια, έχετε το Google Analytics, το οποίο πολλοί συγχέουν με το SEO Analytics λόγω της δημοτικότητας της Google μεταξύ των μηχανών αναζήτησης. Ωστόσο, είναι μόνο ένα από τα πολλά εργαλεία/λογισμικό που είναι διαθέσιμα για το SEO Analytics.

Σε αυτήν την ανάρτηση, θα εξετάσουμε λεπτομερώς όχι μόνο το Web Analytics, αλλά θα σας δώσουμε και μερικές συμβουλές για το πώς να το κάνετε.

Πίνακας περιεχομένων

 1. Τι είναι το Web Analytics;
 2. Εργαλεία Web Analytics
 3. Τι είναι το SEO Analytics;
 4. Διαφορά μεταξύ Google και SEO Analytics;
 5. Οφέλη του SEO Analytics
 6. Ερωτήσεις που απαντήθηκαν από SEO Analysis
 7. Πώς η ανάλυση δεδομένων μπορεί να βελτιώσει το SEO

Τι είναι το Web Analytics;

Με τη βοήθεια διαφόρων τεχνολογικών εργαλείων, το Web Analytics είναι η μέτρηση, η συλλογή, η ανάλυση και η αναφορά δεδομένων ιστού για την κατανόηση και τη βελτιστοποίηση της χρήσης ιστού. Για παράδειγμα, για να εκτελέσετε έναν επιτυχημένο ιστότοπο, πρέπει να κατανοήσετε το κοινό σας. Το Web Analytics είναι η διαδικασία συλλογής, ανάλυσης και ερμηνείας δεδομένων σχετικά με τους επισκέπτες του ιστότοπού σας, συμπεριλαμβανομένων των δεδομένων SEO. Σας βοηθά να κατανοήσετε ποιες από τις καμπάνιες μάρκετινγκ είναι αποτελεσματικές. Ποιες ιστοσελίδες είναι δημοφιλείς, ποιες όχι; Ποια εξασφάλιση περιεχομένου λειτουργεί και ποια όχι; Τα δεδομένα που λαμβάνονται και έτσι αναλύονται μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση του ιστότοπού σας. Ξεκινά από τη συλλογή δεδομένων έως την επεξεργασία τους έως την ανάπτυξη KPI για την απόδοση επένδυσης. Όλα αυτά μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν για τη διαμόρφωση της διαδικτυακής σας στρατηγικής.

Εργαλεία Web Analytics

Για να πραγματοποιήσετε το Web Analytics, χρειάζεστε βοήθεια μέσω λογισμικού. Υπάρχουν πολλά εργαλεία εκεί έξω για να σας βοηθήσουν να παρακολουθείτε την επισκεψιμότητα του ιστότοπου ή να μετράτε τις μετατροπές. Ακολουθούν μερικά από τα πιο δημοφιλή εργαλεία για τα προϊόντα ιστού σας:

Google Analytics: Μια δωρεάν υπηρεσία που προσφέρεται από την Google που συντάσσει μια λεπτομερή προβολή του προφίλ του επισκέπτη.

ClickTrip: Ένα εργαλείο που βοηθά τις επιχειρήσεις να μετρούν την απόδοση των ιστότοπών τους σε διάφορα κανάλια.

StatCounter: Οι επιχειρήσεις μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για να μετρήσουν την απόδοση ενός ιστότοπου σε όλα τα κανάλια.

MoPub: Το MoPub είναι μια πλατφόρμα διαφήμισης για κινητά που προσφέρει επίσης στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να παρακολουθούν την επισκεψιμότητα και τα ποσοστά μετατροπών από κινητές συσκευές.

Για το Instagram, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε από τα παρακάτω:

Sprout Social, Iconosquare, TapInfluencer και Bitly.

Η Express Analytics παρέχει υπηρεσίες Web Analytics. Ελάτε σε εμάς για οποιαδήποτε από τις απαιτήσεις σας στον Ιστό, το SEO ή το Google Analytics.

Τι είναι το SEO Analytics;

Πριν μπούμε σε αυτό, ας κατανοήσουμε πρώτα τον βασικό ορισμό της βελτιστοποίησης μηχανών αναζήτησης (SEO). Οι μηχανές αναζήτησης αναπτύσσουν ρομπότ για την ανίχνευση του ιστού, ώστε να μπορούν να ευρετηριάζουν σελίδες ιστοτόπων. Αυτά ονομάζονται επίσης αράχνες ιστού. Εκτελούνται σε αλγόριθμους και αναλύουν χιλιάδες σήματα για να προσδιορίσουν ποιες σελίδες πρέπει να εμφανίζονται στα αποτελέσματα αναζήτησης για ένα δεδομένο ερώτημα λέξης-κλειδιού.

Το SEO Analytics βοηθά τους ειδικούς SEO, τους παρόχους περιεχομένου, τους διαχειριστές ιστότοπων και τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων να συλλέξουν, να μετρήσουν, να αναλύσουν και να κατανοήσουν την επιρροή των τακτικών SEO στο διαδίκτυο και εκτός σύνδεσης. Αυτό που κάνει είναι να τους βοηθά να εντοπίσουν και να παρακολουθούν τομείς όπου μπορεί να ενισχυθεί η στρατηγική SEO τους.

Το SEO Analytics αφαιρεί τις εικασίες από τις προσπάθειές σας στο SEO. Κάποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει δεδομένα για να κατανοήσει την επίδραση που έχουν οι καμπάνιες σας και μπορείτε να λάβετε αποφάσεις που θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε τις καμπάνιες σας.

Αυτή η συγκεκριμένη μορφή αναλυτικών στοιχείων μπορεί να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να κατανοήσουν τη συμπεριφορά του κοινού-στόχου τους και τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούν με τους ιστότοπούς τους. Κατανοώντας αυτά τα πράγματα, μπορείτε να λάβετε καλύτερες αποφάσεις σχετικά με το πώς να βελτιώσετε το SEO σας και να προσελκύσετε περισσότερους επισκέπτες στον ιστότοπό σας. Έτσι, μπορείτε να εξοικονομήσετε χρόνο και χρήμα παίρνοντας πιο καινοτόμες και αποτελεσματικές αποφάσεις νωρίτερα αντί να πειραματίζεστε συνεχώς για να βρείτε κάτι που λειτουργεί.

Google Analytics και SEO Analytics

Όπως είπαμε προηγουμένως, το Google Analytics και η ανάλυση SEO δεν είναι ένα και το αυτό. Η πρώτη είναι μια δωρεάν υπηρεσία που προσφέρεται από την Google Inc. που αναπτύσσει μια λεπτομερή εικόνα για τους επισκέπτες σε έναν ιστότοπο. Παρακολουθεί και παρέχει πληροφορίες σχετικά με τη συμπεριφορά των χρηστών στην τοποθεσία. Μερικές από τις απαντήσεις που παρέχει είναι σχετικά με το πώς συμπεριφέρεται η επισκεψιμότητα στον ιστότοπό σας, πόσο αφοσιωμένοι είναι, σε τι κάνουν κλικ και πόσους δυνητικούς πελάτες (ή πωλήσεις) δημιουργεί.

Η ανάλυση SEO, από την άλλη πλευρά, είναι η διαδικασία ανάλυσης της βελτιστοποίησης μηχανών αναζήτησης ενός ιστότοπου. Χρησιμοποιεί παραμέτρους όπως οργανική επισκεψιμότητα αναζήτησης, μέσο χρόνο στη σελίδα, ποσοστό εγκατάλειψης, ταχύτητα ιστότοπου και άλλες για να πάρει μια ιδέα. Ένα βήμα σε αυτό είναι να αναλύσετε τα δεδομένα του Google Analytics του ιστότοπού σας, τα οποία θα σας βοηθήσουν να μάθετε για τις λέξεις-κλειδιά και τις φράσεις που οδηγούν την κύρια επισκεψιμότητα στον ιστότοπό σας. Αυτές οι πληροφορίες μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση της συνολικής στρατηγικής SEO σας.

Γιατί είναι σημαντική η μέτρηση των δεδομένων SEO και τα οφέλη του SEO Analytics

Απλό: χωρίς δεδομένα, είναι δύσκολο να γνωρίζεις αν οι προσπάθειές σου στο SEO αποδίδουν ή όχι. Υπάρχουν διάφορες μετρήσεις που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να μετρήσετε δεδομένα SEO, συμπεριλαμβανομένης της επισκεψιμότητας, των ποσοστών μετατροπών και της κατάταξης. Κάθε ένα μπορεί να σας δώσει πολύτιμες γνώσεις. Η επισκεψιμότητα και τα ποσοστά μετατροπών, για παράδειγμα, μπορούν να σας πουν πόσο καλά αποδίδει ο ιστότοπός σας όσον αφορά την προσέλκυση και τη μετατροπή επισκεπτών. Οι κατατάξεις μπορούν να σας πουν πόσο καλά είναι ο ιστότοπός σας σε σχέση με την ορατότητα στις μηχανές αναζήτησης. Η παρακολούθηση αυτού και άλλων σημείων δεδομένων SEO σάς επιτρέπει να έχετε μια σαφή εικόνα της προόδου σας στο SEO και να βρείτε περιοχές για βελτιώσεις.

Τα αναλυτικά στοιχεία SEO μπορούν να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να παρακολουθούν την πρόοδο των καμπανιών SEO τους, να μετρούν την απόδοση επένδυσης των προσπαθειών τους και να κατανοούν πώς η απόδοση SEO επηρεάζει την επωνυμία τους. Πρέπει πρώτα να κατανοήσετε τα εισερχόμενα δεδομένα σας για να βοηθήσετε την επιχείρησή σας να λάβει τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με τη στρατηγική SEO και να βελτιώσει την κατάταξή τους.

Ερωτήσεις που μπορεί να απαντήσει η ανάλυση SEO

Ακολουθούν ορισμένες βασικές ερωτήσεις που μπορεί να σας απαντήσει μια ανάλυση SEO:

 1. Ποιες είναι οι δημοφιλείς σελίδες του ιστότοπού μου;
 2. Ποιες λέξεις-κλειδιά στον ιστότοπό μου προσελκύουν τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα;
 3. Ποια είναι η μέση θέση της ιστοσελίδας μου στα SERP;
 4. Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς ώρες της ημέρας στον ιστότοπό μου;
 5. Με ποιες εξασφαλίσεις περιεχομένου αλληλεπιδρούν περισσότερο οι χρήστες;
 6. Από πού προέρχονται οι καλύτεροι πελάτες μου;
 7. Σε τι διαφέρει ο ανταγωνισμός;

Πώς το Data Analytics βελτιώνει την κατάταξή σας στο SEO

Η ανάλυση δεδομένων είναι μια ισχυρή τεχνολογία. Μπορεί να αποτελέσει το θεμέλιο του Web Analytics και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση της κατάταξης SEO και του ιστότοπού σας. Για να βοηθήσουν με το SEO τους, οι έμποροι σήμερα μπορούν να χρησιμοποιήσουν αναλυτικά δεδομένα για να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους στο SEO. Βοηθά τους εμπόρους να δουν ποιες προηγούμενες στρατηγικές είχαν αποτέλεσμα. Ουσιαστικά, η ανάλυση δεδομένων μπορεί επίσης να ενισχύσει το SEO σας βοηθώντας σας να λαμβάνετε περισσότερες αποφάσεις βάσει δεδομένων.

Μπορεί να βοηθήσει με:

Ανάλυση συμπεριφοράς πελατών: Για να είστε σχετικοί με τους χρήστες σας, κάτι που με τη σειρά του οδηγεί τις μετρήσεις SEO σας.

Βελτίωση της εμπειρίας χρήστη του ιστότοπου: Ένας καλά σχεδιασμένος και εύκολος στην πλοήγηση ιστότοπος κατατάσσεται υψηλότερα από άλλους.

Παρακολούθηση και βελτιστοποίηση μετρήσεων συμπεριφοράς χρηστών: Κατανοώντας ποιες λέξεις-κλειδιά είναι πιο αποτελεσματικές, μπορείτε να βελτιστοποιήσετε το περιεχόμενο του ιστότοπού σας. Αυτό απαιτείται για να γίνει πιο ορατό στις μηχανές αναζήτησης. Επιπλέον, η ανάλυση δεδομένων μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε ποια backlinks είναι πιο πολύτιμα, ώστε να μπορείτε να εστιάσετε τις προσπάθειές σας στη δημιουργία σχέσεων με ιστότοπους υψηλής ποιότητας.

Η ανάλυση δεδομένων μπορεί να σας βοηθήσει να παρακολουθείτε την πρόοδό σας με την πάροδο του χρόνου, ώστε να μπορείτε να προσαρμόσετε τη στρατηγική SEO σας όπως απαιτείται. Χρησιμοποιώντας αναλυτικά στοιχεία δεδομένων, μπορείτε να διασφαλίσετε ότι ο ιστότοπός σας είναι όσο το δυνατόν πιο ορατός στους πιθανούς πελάτες.

Συνοψίζοντας, το Web Analytics παίζει σημαντικό ρόλο σε κάθε διαδικτυακή επιχείρηση, καθώς βοηθά στην παρακολούθηση, τη μέτρηση και την ανάλυση της απόδοσης των ψηφιακών προϊόντων σας, ξεκινώντας από τον ιστότοπό σας.