Τι να κάνετε όταν οι αρνητικές σκέψεις σας απειλούν να ξεφύγουν από τον έλεγχο

Τι να κάνετε όταν οι αρνητικές σκέψεις σας απειλούν να ξεφύγουν από τον έλεγχο

Januar 17, 2023 0 Von admin

Ίσως είναι αργά το βράδυ, και είσαι ξάγρυπνος με τις σκέψεις σου να στροβιλίζονται. Ή μπορεί να είναι μεσημέρι όταν είστε περιτριγυρισμένοι από συνηθισμένη φασαρία. Το «πότε» και το «που» δεν έχουν πραγματικά σημασία. Οι αρνητικές σκέψεις μπορούν να αναρριχηθούν και να εκτροχιάσουν το μυαλό σας ανά πάσα στιγμή.

Οι ανασφάλειες, η αυτοκριτική, τα άγχη και τα καταθλιπτικά συναισθήματα μπορεί να σας χτυπήσουν από το μπλε. Ξαφνικά, παγιδεύεσαι σε έναν τυφώνα σκέψεων που το μόνο που κάνουν είναι να νιώθεις άσχημα και εκτός ελέγχου. Μπορεί να είναι τρομακτικό, αλλά μην πανικοβάλλεστε. Κάντε μια συνειδητή προσπάθεια με αυτές τις στρατηγικές και μπορείτε να επαναφέρετε το μυαλό σας.

Πώς να αντιμετωπίσετε τις αρνητικές σας σκέψεις

1. Αποφασίστε τι να αλλάξετε

Το πρώτο σας βήμα είναι να καταλάβετε τι προκαλεί τον ανεμοστρόβιλο της σκέψης σας. Είναι φυσιολογικό να έχετε κάποιες αρνητικές σκέψεις ή συναισθήματα να σαρώνουν στο μυαλό σας. Δώστε προσοχή σε αυτό που εμφανίζεται πιο συχνά. Αυτά είναι αυτά που πρέπει να αντιμετωπίσετε.

Βρίσκεστε παγιδευμένος σε έναν κύκλο, έχοντας εμμονή με ένα πρόβλημα στη δουλειά ή στο σπίτι; Παρακολουθείτε συνεχώς τον εαυτό σας για μικρά λάθη; Μπορεί να βρίσκεις πάντα το μειονέκτημα στα πράγματα. Μόλις καταλάβετε ποιες σκέψεις προκαλούν την αγωνία σας, μπορείτε να τις στοχεύσετε.

2. Εστιάστε στα θετικά

Το να συγκεντρώνεσαι στα καλά πράγματα δεν σημαίνει ότι αγνοείς τα κακά πράγματα. Δεν μπορεί τα πάντα να είναι πάντα αφράτα κουνελάκια και διπλά ουράνια τόξα. Αυτό σημαίνει απλώς ότι επαναπλαισιώνετε πως κοιτάς τα πράγματα. Υπάρχει ένα θετικό σε σχεδόν κάθε κατάσταση — βρείτε το.

Για παράδειγμα, μπορεί να χάσετε την ισορροπία σας και να γρατσουνίσετε ενώ κρατάτε μια καμπύλη πολύ σφιχτά στο ποδήλατό σας. Ναι, είσαι τραυματίας, αλλά φορούσες το κράνος σου. Έτσι, να είστε χαρούμενοι και να επαινείτε τον εαυτό σας που θυμάστε πάντα τον εξοπλισμό ασφαλείας σας. Η εστίαση σε ένα καλό σημείο δεν θα αλλάξει το αποτέλεσμα, αλλά μπορεί να αλλάξει τη στάση σας.

3. Μείνετε στο Παρόν

Το ρητό „Είναι νερό κάτω από τη γέφυρα» υπάρχει για κάποιο λόγο. Δεν μπορείτε να ανακτήσετε ή να αλλάξετε αυτό που έχει ήδη περάσει. Μην παρασυρθείτε να το ξανασκεφτείτε ή να επαναλάβετε τρόπους με τους οποίους τα πράγματα θα μπορούσαν να ήταν διαφορετικά. Μπορείτε να παγιδευτείτε εκεί.

Αντίθετα, δώστε προσοχή στο τι συμβαίνει στο παρόν. Όταν αισθάνεστε ότι γλιστράτε στο παρελθόν, σταματήστε για ένα δευτερόλεπτο. Επικεντρωθείτε στο περιβάλλον σας — νιώστε την καρέκλα σας, εστιάστε στους ήχους. Ρωτήστε τον εαυτό σας τι μπορείτε να κάνετε αυτή τη στιγμή για να αλλάξετε αυτό που σκέφτεστε.

4. Γράψτε το

Δεν χρειάζεται να είσαι η JK Rowling ή ο Stephen King για να βάλεις αποτελεσματικές λέξεις στο χαρτί. Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι είναι χρήσιμο να γράφουν τα συναισθήματα και τα συναισθήματά τους. Όταν οι αρνητικές σκέψεις μεταφέρονται στο χαρτί, ξαφνικά γίνονται πολύ λιγότερο ισχυρές. Γράφοντας τα, μπορείτε να αντιμετωπίσετε τα συναισθήματά σας έμμεσα και να ανακτήσετε τον έλεγχο.

Κρατήστε ένα ημερολόγιο — το να γράφετε 15 λεπτά την ημέρα μπορεί να είναι ένας καλός τρόπος για να επεξεργαστείτε τις σκέψεις σας. Αν είναι δύσκολο να γράψεις για τον εαυτό σου, σκέψου να τα βάλεις όλα σαν ιστορία. Αυτό μπορεί να είναι πιο εύκολο και εξακολουθείτε να εκφράζετε και να επεξεργάζεστε απογοητευτικά συναισθήματα.

5. Πατήστε το κουμπί Παύση

Όταν είστε αγχωμένοι ή ανήσυχοι, μπορείτε να βρεθείτε σε ένα ψυχικό τρενάκι. Μπορεί να μην αγχώνεστε, αλλά το μυαλό σας μπορεί να φύγει μαζί σας, αφήνοντάς σας να αισθάνεστε ελαφρώς αβοήθητοι και εξαντλημένοι. Ευτυχώς, μπορείτε να το σταματήσετε λέγοντας στον εαυτό σας «Σταμάτα»!

Εάν αισθάνεστε ότι στριφογυρίζετε, κάντε μια παύση και πάρτε μερικές βαθιές αναπνοές και καθίστε ακίνητοι για λίγα λεπτά. Η λήψη ενός τάιμ άουτ δίνει στο μυαλό σας χρόνο για επαναφορά. Οι χημικές ουσίες του εγκεφάλου σας επιστρέφουν σε φυσιολογικά επίπεδα και θα μπορείτε να σκέφτεστε πιο καθαρά.

6. Κάντε παρέα στον δικό σας κόσμο

Ο κόσμος μπορεί να είναι σκληρός — δυνατοί θόρυβοι, γρήγορα αυτοκίνητα και πολυσύχναστα μέρη. Μπορεί να είναι συντριπτικό και να στείλει τον εγκέφαλό σας σε έναν ανεμοστρόβιλο προβλημάτων. Οταν συμβαίνει αυτό, δώστε στον εαυτό σας την άδεια να απομακρυνθεί. Είναι εντάξει να αποσυρθείτε σε ένα ασφαλές, χαρούμενο μέρος για λίγο.

Κάντε μια βόλτα στη φύση ή βρείτε ένα απομονωμένο παγκάκι όπου μπορείτε να βάλετε τα ακουστικά σας και να ακούσετε λίγη μουσική. Χαλαρώστε στον καναπέ σας με ένα φλιτζάνι καφέ ή τσάι και ένα καλό βιβλίο. Κάντε ό,τι σας κάνει να νιώθετε χαλαροί. Θα σας βοηθήσει να ανακτήσετε την εσωτερική σας ισορροπία και τον έλεγχο.

7. Επισκεφτείτε έναν θεραπευτή ή ιατρό

Εάν αυτές οι στρατηγικές δεν λειτουργούν αρκετά καλά για εσάς, μην ανησυχείτε. Σημαίνει απλώς ότι ίσως χρειαστεί να συζητήσετε τα πράγματα με έναν επαγγελματία. Σκεφτείτε να δείτε έναν θεραπευτή. Είναι εκπαιδευμένοι να εντοπίζουν με ακρίβεια γιατί κάνετε αρνητικές σκέψεις και μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε αυτές τις αιτίες.

Οι θεραπευτές μπορούν επίσης να συστήσουν την επίσκεψη σε γιατρό ή ψυχίατρο εάν πιστεύουν ότι η συμπερίληψη φαρμακευτικής αγωγής θα βελτίωνε τα αποτελέσματα της θεραπείας. Ένας γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει θεραπεία άγχουςγνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία ή άλλες μεθόδους που βοηθούν στην ανακούφιση του άγχους και των αρνητικών σκέψεων.

8. Αποσπάστε την προσοχή σας

Ανακατεύθυνση λειτουργεί με νήπια, και μπορεί να λειτουργήσει και για εσάς. Κάθε φορά που νιώθετε ότι αυτές οι αρνητικές σκέψεις αρχίζουν να εισχωρούν, στρέψτε τον εγκέφαλό σας σε κάτι άλλο.

Πηγαίνετε για τρέξιμο ή ψήστε μπισκότα από την αρχή. Εάν πιαστείτε σε ένα σημείο όπου δεν μπορείτε να ξεφύγετε (ίσως κυκλοφοριακή συμφόρηση), παίξτε ένα παιχνίδι όπως το „I Spy“. Δώστε στο μυαλό σας κάτι άλλο στο οποίο να συγκεντρωθεί μέχρι να περάσει η ανάγκη να εστιάσετε στα άσχημα πράγματα.

Όλοι πέφτουν θύματα αρνητικών σκέψεων κάθε τόσο. Είναι ένα φυσιολογικό μέρος της ζωής, αλλά δεν χρειάζεται να είναι σταθερό. Κάθε φορά που νιώθετε ότι το μυαλό σας θέλει να στροβιλιστεί εκτός ελέγχου, δοκιμάστε αυτές τις στρατηγικές. Θα σας βοηθήσουν να επιστρέψετε στη θετική πορεία.

Τελευταίες δημοσιεύσεις από Valerie Soleil, BA, LL.B. (Προβολή όλων)

Πνευματικά δικαιώματα © 2014-2023 Life Advancer. Ολα τα δικαιώματα διατηρούνται. Για άδεια επανεκτύπωσης, επικοινωνήστε μαζί μας.