Πώς να διαδοθεί ο Πόθος;  – Όλα όσα θέλετε να μάθετε : Μάντρα κηπουρικής

Πώς να διαδοθεί ο Πόθος; – Όλα όσα θέλετε να μάθετε : Μάντρα κηπουρικής

November 30, 2022 0 Von admin

Ο Πόθος είναι ένα από τα πιο εύκολα φυτά εσωτερικού χώρου για καλλιέργεια στον κήπο. Ακόμα κι αν είστε κάποιος που ξεχνάει συχνά να ποτίζει αρκετά τα φυτά σας, αυτό το φυτό είναι το καλύτερο για εσάς.

Αυτό το οπίσθιο αμπέλι, που ονομάζεται πόθος, είναι εγγενές στα νησιά του Σολομώντα στον Νότιο Ειρηνικό, με μυτερά πράσινα φύλλα σε σχήμα καρδιάς, τα οποία μερικές φορές είναι διαφοροποιημένα με λευκές, κίτρινες ή ωχροπράσινες ραβδώσεις.

Το Pothos είναι ένα καλό φυτό εσωτερικού χώρου που αναπτύσσεται όλο το χρόνο και θα αναπτυχθεί γρήγορα, μερικές φορές φτάνοντας σε ύψος μεταξύ 12 και 18 ίντσες σε μήκος σε ένα μήνα. Αλλά να είστε προσεκτικοί πριν καλλιεργήσετε αυτό το φυτό, καθώς αυτά τα φυτά είναι τοξικά για τα κατοικίδια ζώα.

Αλλά αυτό δεν είναι μόνο για το pothos. Αυτά είναι επίσης ένα από τα πιο εύκολα φυτά στον πολλαπλασιασμό. Μπορείτε να πολλαπλασιάσετε το pothos για να αναπτύξετε ένα νέο φυτό εντελώς μέσα σε μερικές εβδομάδες και να κερδίσετε διπλάσια ή περισσότερα οφέλη.

Μαζί με αυτό, αυτά τα τροπικά φυτά μπορούν να πολλαπλασιαστούν με επιτυχία σε μερικά διαφορετικά μέσα, τα πιο δημοφιλή μέσα είναι το νερό, το έδαφος και το βρύο σφάγνου.

Σε αυτό το ιστολόγιο, θα καλύψουμε όλες τις μεθόδους, ώστε να αποφασίσετε ποια είναι η σωστή επιλογή για εσάς.

Ακολουθήστε αυτά τα παρακάτω μερικά απλά βήματα για επιτυχή πολλαπλασιασμό των φυτών pothos, χωρίς έξοδα.

When to propagate pothos?

Πριν μάθετε τη διαδικασία διάδοσης του pothos, θα πρέπει να έχετε τη σωστή γνώση του χρόνου διάδοσης για να αυξήσετε το ποσοστό επιτυχίας.

Η καλύτερη περίοδος για τον πολλαπλασιασμό του pothos τους ανοιξιάτικους ή καλοκαιρινούς μήνες καθώς αυτή τη φορά είναι η περίοδος ενεργού ανάπτυξης των φυτών.

Προτείνεται η αποφυγή της διάδοσης του pothos κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα καθώς είναι λιγότερο πιθανό να είναι επιτυχής. Επιπλέον, θα είναι επίσης πιο δύσκολο για το μητρικό φυτό εάν πολλαπλασιαστεί να ανακάμψει από την λήψη μοσχευμάτων βλαστών κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών.

Πώς να διαδώσετε το pothos σας;

devils ivy gdf3ceae24 640 1

Ο πολλαπλασιασμός του pothos μπορεί να γίνει με επιτυχία με την παρακάτω διαδικασία.

1. Αφαιρέστε τα μοσχεύματα

Μπορείτε να πολλαπλασιάσετε το πόθο παίρνοντας μοσχεύματα βλαστών.

Αλλά προτού αρχίσετε να παίρνετε μοσχεύματα, βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει ένα καθαρό, απολυμασμένο ζευγάρι ψαλίδια κλαδέματος ή ψαλίδι για να κάνετε μοσχεύματα. Η επιλογή της αποστειρωμένης συσκευής εμποδίζει τα νέα μοσχεύματα ή το μητρικό σας φυτό να διαδώσουν πιθανές ασθένειες ή βακτήρια.

Επιπλέον, βεβαιωθείτε ότι το ψαλίδι κοπής σας πρέπει επίσης να είναι όσο το δυνατόν πιο αιχμηρό για να κάνετε μια καθαρή κοπή και να αποτρέψετε οποιαδήποτε ζημιά στο στέλεχος.

Πριν τον πολλαπλασιασμό, επιλέξτε ένα μακρύ, υγιές μίσχο για να τραβήξετε ένα απόκομμα. Όσο πιο υγιή είναι τα μοσχεύματα, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες επιτυχούς ριζοβολίας.

Αφαιρέστε το τμήμα του στελέχους σας μήκους τουλάχιστον τεσσάρων ιντσών, ακριβώς κάτω από έναν κόμβο φύλλου στο σημείο όπου το φύλλο συναντά το στέλεχος.

Για τις μεγαλύτερες πιθανότητες ριζοβολίας, βεβαιωθείτε ότι το μόσχευμά σας πρέπει να έχει τουλάχιστον τρία ή τέσσερα πλήρη φύλλα. Κόψτε το μητρικό φυτό σε γωνία 45° για να αυξήσετε την επιφάνεια. Αφαιρέστε τα κάτω σετ φύλλων από τα μοσχεύματα σας και αφήστε τουλάχιστον ένα ή δύο φύλλα στην κορυφή.

Εάν έχετε μεγαλύτερη κοπή με πολλούς κόμβους, μπορείτε να την χωρίσετε σε δύο τμήματα. Όσο περισσότερα μοσχεύματα παίρνετε από το μητρικό φυτό, αυξάνετε τις πιθανότητες επιτυχούς πολλαπλασιασμού σας.

Αφού ετοιμαστούν τα μοσχεύματα του φυτού σας, είστε έτοιμοι για ριζοβολία. Μπορείτε να ριζώσετε το μοσχεύμα σας είτε στο νερό είτε κατευθείαν στο χώμα.

2. Root The Cuttings

Μπορείτε να ριζώσετε τα μοσχεύματα του pothos είτε στο νερό είτε στο χώμα. Και οι δύο διαδικασίες δίνονται παρακάτω.

Στο νερό

Η πρώτη και αναμφίβολα πιο δημοφιλής μέθοδος πολλαπλασιασμού είναι στο νερό.

Η ριζοβολία των μοσχευμάτων στο νερό είναι η απλούστερη μέθοδος και δεν απαιτεί εξοπλισμό για να ξεκινήσετε. Εκτός από αυτό, είναι ένα διασκεδαστικό πείραμα να παρακολουθείτε τα μοσχεύματα σας να φυτρώνουν ρίζες σε λίγο χρόνο.

Μαζί με αυτό, ο πολλαπλασιασμός στο νερό σάς επιτρέπει να παρακολουθείτε την πρόοδο του φυτού σας, με σαφή ένδειξη πότε είναι έτοιμα για μεταφύτευση.

Το μόνο που χρειάζεται για να ξεκινήσετε είναι ένα ποτήρι και λίγο νερό σε θερμοκρασία δωματίου. Προτείνεται η χρήση φιλτραρισμένου νερού, καθώς οι χημικές ουσίες στο νερό της βρύσης μπορεί να εμποδίσουν την ανάπτυξη του φυτού σας, αλλά δεν είναι απαραίτητο. Μπορείτε επίσης να βράσετε το νερό της βρύσης και να το αφήσετε να κρυώσει πριν το χρησιμοποιήσετε.

Η θερμοκρασία δωματίου ή το ελαφρώς ζεστό νερό είναι πολύ καλύτερη επιλογή για χρήση από το παγωμένο νερό βρύσης για τόνωση της ανάπτυξης.

Εδώ μπορείτε να ξεκινήσετε με τη δημιουργικότητα. Μπορείτε να ξεκινήσετε να ριζώνετε με ένα κανονικό ποτήρι, αλλά τα διακοσμητικά γυαλιά όπως οι δοκιμαστικοί σωλήνες ή τα βάζα μπορεί να είναι μια ακατάστατη ή αντιαισθητική άσκηση σε ένα μοντέρνο διακοσμητικό κομμάτι.

Αφού επιλέξετε το ποτήρι, απλώς τοποθετήστε τα μοσχεύματα σε νερό και αφήστε το στέλεχος σας να ακουμπήσει στο πλάι του ποτηριού. Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν φύλλα βυθισμένα κάτω από το νερό, καθώς μπορεί να σαπίσουν και να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη βακτηρίων εάν παραμείνουν στο νερό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Συνιστάται να αντικαθιστάτε το νερό από το ποτήρι κάθε δύο μέρες ή εάν φαίνεται θολό. Τοποθετήστε το ποτήρι σας σε μια περιοχή που έχει έντονο, έμμεσο ηλιακό φως.

Το μέρος πρέπει επίσης να είναι αρκετά ζεστό για να τονώσει την ανάπτυξη των ριζών. Αποφύγετε σημεία που βρίσκονται ακριβώς δίπλα σε ένα παράθυρο κατά τη διάρκεια του κρύου καιρού, καθώς μπορεί να εμποδίσουν την ανάπτυξη.

Στο χώμα

Μπορείτε επίσης να φυτέψετε τα μοσχεύματα σας κατευθείαν στο χώμα, γεγονός που περιορίζει την ανάγκη μεταφύτευσης αργότερα.

Για αυτή τη μέθοδο, χρειάζεστε απλώς μια γλάστρα και ένα σπιτικό μείγμα φυτών εσωτερικού χώρου για να ξεκινήσετε τη δουλειά σας.

Γεμίστε τη γλάστρα όπου θέλετε να φυτέψετε τα μοσχεύματα σας με ένα μείγμα από χώμα γλάστρας, κοκοφοίνικα και περλίτη για να βελτιώσετε την αποστράγγιση. Ένα υψηλής ποιότητας χώμα γλάστρας εξασφαλίζει την εξαιρετική εκκίνηση του φυτού σας.

Είναι επίσης απαραίτητο το έδαφος να έχει καλή στράγγιση για να αποφευχθεί η σήψη. Επομένως, πριν από τη φύτευση, βεβαιωθείτε ότι υπάρχουν πολλές τρύπες αποστράγγισης στο κάτω μέρος του δοχείου που έχετε επιλέξει.

Αφού επιλέξετε ένα δοχείο, φυτέψτε τα μοσχεύματα σας γύρω από τις άκρες της γλάστρας και θάψτε το κάτω μισό του στελέχους σας στο χώμα.

Εάν θέλετε να αυξήσετε τις πιθανότητες ριζοβολίας, μπορείτε επίσης να βουτήξετε πρώτα τις άκρες των μοσχευμάτων σε μια ορμόνη ριζοβολίας. ο ορμόνη ριζοβολίας διεγείρει την ανάπτυξη του φυτού και περιορίζει τα προβλήματα με ασθένειες αργότερα. Ποτίστε το φυτό σας καλά και αφήστε το υπερβολικό νερό να στραγγίσει από τον πυθμένα.

Αφήστε το φυτό σας σε ένα ζεστό μέρος όπου μπορεί να πάρει άφθονο έμμεσο φως. Φροντίστε όμως να μην εκτίθενται στο άμεσο ηλιακό φως για να αποφύγετε το κάψιμο των φύλλων. Διατηρήστε το χώμα σας υγρό, θολώνοντάς το κάθε δύο μέρες και περιμένετε για νέα ανάπτυξη.

3. Μεταμοσχεύστε τα μοσχεύματα

Εάν έχετε ριζώσει το φυτό σας στο νερό, θα χρειαστεί επίσης να μεταμοσχεύσετε τα μοσχεύματα στο χώμα όταν οι ρίζες είναι έτοιμες. Όσο περισσότερο αφήνετε το κόψιμο σας στο νερό, τόσο πιο δύσκολο θα είναι για το φυτό να προσαρμοστεί στις εδαφικές συνθήκες.

Να θυμάστε πάντα ότι, πιο γρήγορα θα προτιμούσατε πάντα παρά αργότερα, εφόσον οι ρίζες είναι αρκετά μακριές. Περιμένετε έως ότου οι ορατές ρίζες έχουν μήκος τουλάχιστον μια ίντσα. Μπορεί να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες για να εξαπλωθεί, αλλά τα μοσχεύματα μπορούν να παραμείνουν στο νερό για περίπου δύο έως τρεις μήνες χωρίς προβλήματα.

Όταν είστε έτοιμοι να μεταμοσχεύσετε το φυτό σας στο χώμα, ετοιμάστε μια γλάστρα γεμάτη με μείγμα χώματος φυτών εσωτερικού χώρου όπως περιγράφεται παραπάνω.

Μπορείτε να συγκεντρώσετε πολλά μοσχεύματα μαζί για να σχηματίσετε μια ομάδα φυτών και να φυτέψετε στην ίδια γλάστρα. Θα σας δώσει ένα πλήρως αναπτυγμένο φυτό παρόμοιο με εκείνα τα φυτά που αγοράζονται από φυτώρια, αντί για ένα αραιό φυτό με ένα μόνο μίσχο.

Μετά τη φύτευση στο χώμα, γεμίστε τα κενά γύρω από τους μίσχους με λίγο ακόμα μείγμα χώματος, καταλήγοντας ακριβώς κάτω από το χείλος της γλάστρας. Πιέστε απαλά το επιπλέον χώμα για να στερεώσετε τα μοσχεύματα στη θέση τους.

Ποτίστε το φυτό σας σχολαστικά μετά τη φύτευση για να απαλλαγείτε από τυχόν θύλακες αέρα στο έδαφος και για να τονώσετε την περαιτέρω ανάπτυξη των ριζών του φυτού. Διατηρήστε το χώμα σας καλά ποτισμένο για τους επόμενους μήνες, ενώ το φυτό σας συνηθίζει στο νέο του περιβάλλον.

συμπέρασμα

Καθώς διαβάζετε αυτό το άρθρο μέχρι τώρα, ίσως να γνωρίζετε τη διαδικασία διάδοσης του pothos.

Τότε τι περιμένεις;

Πολλαπλασιάστε το φυτό pothos σας και αναπτύξτε μερικά νέα pothos στον κήπο σας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει να διαβάζετε

Ποικιλίες pothos για το σπίτι σας

7 καλύτερα συρόμενα οικιακά φυτά για να αναπτυχθούν