Είστε έτοιμοι να γίνετε Διευθυντής;  5 σημάδια που πρέπει να αναζητήσετε

Είστε έτοιμοι να γίνετε Διευθυντής; 5 σημάδια που πρέπει να αναζητήσετε

September 30, 2022 0 Von admin

Μόνο ένας στους 10 ανθρώπους έχει το ταλέντο να διαχειριστεί, σύμφωνα με Η έρευνα του Gallup.

Το να είσαι σπουδαίος μάνατζερ και ηγέτης έχει περισσότερα από το να λαμβάνεις αποφάσεις για λογαριασμό μιας ομάδας και να δείχνεις τους ανθρώπους προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, ελπίζοντας ότι όλοι θα πετύχετε κάποια στιγμή στο δρόμο. Αντίθετα, η ηγεσία είναι τέχνη. Οι ηγέτες είναι αξιόπιστοι, αξιόπιστοι, παθιασμένοι, προσανατολισμένοι στο στόχο, με γνώμονα την προθεσμία, οργανωμένοι και εμπνευσμένοι. Είναι άνθρωποι που παρακινούν τους γύρω τους και είναι άνθρωποι που κάνουν δουλειά.

Είστε έτοιμοι να μεταβείτε σε διευθυντικό – και ηγετικό – ρόλο; Εδώ είναι τι πραγματικά συνεπάγεται.

Τι χρειάζεται για να είσαι διευθυντής;

Το να είσαι σπουδαίος διευθυντής δεν είναι εύκολο να το εξηγήσεις. Αυτό συμβαίνει επειδή περιλαμβάνει πολλά κινούμενα μέρη.

Η ηγεσία περιλαμβάνει την παροχή κινήτρων στους άλλους προς την κατεύθυνση ενός κοινού οράματος με κοινούς στόχους, ενώ ταυτόχρονα γιορτάζουμε και αξιοποιούμε τις ατομικές δυνάμεις κάθε παίκτη της ομάδας και τους βοηθάμε να προωθήσουν τους προσωπικούς τους στόχους. Αυτό σημαίνει να μοιράζεσαι κοινούς στόχους και να παίρνεις όλους όχι μόνο μαζί τους αλλά και ενθουσιασμένους με αυτούς. Σημαίνει να βεβαιωθείτε ότι αυτοί οι κοινοί στόχοι φέρνουν αξία σε κάθε παίκτη ξεχωριστά. Σημαίνει επίσης την αναγνώριση των μοναδικών δικών του στόχων κάθε παίκτη ξεχωριστά και τη διασφάλιση ότι θα φτάσει στο σημείο που θέλει να πάει στο δρόμο.

Είναι επίσης να πάρεις το τιμόνι για να διευθύνεις το πλοίο, ενώ κατανοείς ότι δεν μπορείς να τα καταφέρεις μόνος σου. Αυτό σημαίνει να γνωρίζετε πώς να αναθέτετε καλύτερα τις εργασίες και να κατανέμετε το βάρος των εργασιών με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο, παραγωγικός, και δυνατός επιτυχημένος τρόπος. Σημαίνει να αναγνωρίζετε πότε οι διαδικασίες δεν λειτουργούν και να κατανοείτε πώς να προσαρμόζεστε και να προσαρμόζεστε για να αξιοποιείτε στο έπακρο τις δεξιότητες και τις εμπειρίες του καθενός.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθούν οι διαφορές μεταξύ ηγετών και διευθυντών. Οι διευθυντές έχουν μια πιο πρακτική σχέση με τις ομάδες τους και τείνουν να ενδιαφέρονται περισσότερο για τα διαπροσωπικά, καθημερινά γεγονότα. Οι ηγέτες τείνουν να εργάζονται πιο ανεξάρτητα. Αυτό που πρεσβεύουν μόνοι τους είναι αυτό που εμπνέει τους γύρω τους. Έχουν δημιουργήσει ένα όνομα και μια επωνυμία για τον εαυτό τους που οι άλλοι γνωρίζουν, εμπιστεύονται και είναι πρόθυμοι να ακολουθήσουν. Ενώ οι μάνατζερ μπορούν σίγουρα να είναι ηγέτες, δεν είναι όλοι οι μάνατζερ. Και δεν είναι όλοι οι ηγέτες μάνατζερ. Μερικές φορές, ένας ηγέτης βρίσκεται στο κάτω μέρος της δημοσκόπησης τοτέμ.

Πώς λειτουργεί η ηγεσία

Ο καθένας μπορεί να είναι μάνατζερ, αλλά είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η ηγεσία δεν έρχεται απαραίτητα φυσικά σε όλους. Είναι συνδεδεμένο με την επαγγελματική σας απόδοση. Έτσι, όσο περισσότερο προχωράτε στην καριέρα σας, πιθανότατα, τόσο περισσότερες ευθύνες θα έχετε και τόσο περισσότερες θα αναφέρουν οι άλλοι σε εσάς — βλέποντάς σας ως ηγέτη τους.

Φυσικά, το να φτάσεις σε αυτό το σημείο της καριέρας σου, ωστόσο, απαιτεί χρόνο και προσπάθεια. Ακόμα κι αν είστε φυσικός ηγέτης, πρέπει να καταβάλετε δουλειά για να αποδείξετε στους γύρω σας ότι είστε κάποιος που μπορούν να εμπιστευτούν ότι θα ηγηθεί. Με άλλα λόγια: Η ηγεσία δεν γίνεται μόνο από τη μια μέρα στην άλλη.

Εάν δεν είστε από τη φύση σας ηγέτης, μπορείτε σίγουρα να μάθετε να είστε ένας. Υπάρχουν πολλοί πόροι εκεί έξω για να σας βοηθήσουν να βελτιώσετε τον εαυτό σας ηγετικές ικανότητες. Στηριχτείτε στους πόρους του οργανισμού σας, εάν υπάρχουν, επίσης, για να προωθήσετε την καριέρα σας. Όσο πιο ικανός γίνετε στην τέχνη σας, τόσο καλύτερα μπορείτε να βοηθήσετε και άλλους στον κλάδο σας. Απλώς να θυμάστε ότι δεν χρειάζεται να φαίνεστε ή να συμπεριφέρεστε με κάποιον συγκεκριμένο τρόπο για να είστε σπουδαίος ηγέτης. Οι ηγέτες έρχονται σε όλα τα σχήματα και μεγέθη, ακόμα κι αν δεν έχετε βρει κάποιον που να σας μοιάζει.

Σημάδια κάποιου που είναι έτοιμος να γίνει διευθυντής

Δείτε πώς να ξεχωρίσετε ποιος είναι αληθινός ηγέτης από ποιος δεν είναι.

Ένας αληθινός ηγέτης είναι…

  1. Κάποιος που είναι αισιόδοξος αλλά και πάλι ρεαλιστής. Κατανοούν στόχους και οράματα και είναι ενθουσιασμένοι που θα φτάσουν εκεί. Αλλά καταλαβαίνουν επίσης τι θα χρειαστεί για να φτάσουν εκεί, και ενεργούν και σχεδιάζουν ανάλογα. Έτσι δίνουν κίνητρο στην ομάδα τους, αλλά και βάζουν τους ανθρώπους να δουλέψουν με τον πιο αποτελεσματικό και παραγωγικό δυνατό τρόπο. Και το κάνουν αυτό με τρόπο που μεγιστοποιούν τις δυνάμεις των ανθρώπων χωρίς να τους καίνε.

  2. Κάποιος που θέτει προσδοκίες και θεωρεί τους άλλους υπεύθυνους. Είναι πολύ οργανωμένοι και ξέρουν τι χρειάζονται από όλους — και επικοινωνούν με σαφήνεια αυτές τις ανάγκες, ενώ παρέχουν τους πόρους και την υποστήριξη για να βοηθήσουν τις ομάδες τους να αποδώσουν. Στη συνέχεια, θεωρούν τους άλλους υπεύθυνους για την εκπλήρωση των στόχων και των προθεσμιών τους. Αυτό δημιουργεί ένα προηγούμενο που τελικά μετατρέπεται σε πρότυπο — και όταν έχεις πρότυπα, έχεις επιτυχία.

  3. Κάποιος στον οποίο οι άλλοι μπορούν να βασιστούν για κατεύθυνση και καθοδήγηση. Αν και μπορεί να μην έχουν τον χρόνο να μιλήσουν με όλους συνέχεια, όσοι βρίσκονται από κάτω ξέρουν ότι είναι τουλάχιστον πρόθυμοι να ακούσουν κριτικές και ότι έχουν ανοιχτά μυαλά. Αγκαλιάζουν την αλλαγή και βοηθούν τις ομάδες τους να πλοηγηθούν σε όλα. Αν μπορούν, θα κρατήσουν μια ανοιχτή πόρτα για να ακούσουν τις ερωτήσεις και τις ανησυχίες των άλλων — και εξασκούνται στην ενεργητική ακρόαση όταν το κάνουν.

  4. Κάποιος που υποστηρίζει τα μέλη της ομάδας τόσο σε έναν κοινό στόχο όσο και σε δικούς τους ατομικούς στόχους. Θέτουν και επικοινωνούν κοινούς στόχους, βοηθώντας παράλληλα κάθε μοναδικό παίκτη στην ομάδα τους να πετύχει τους δικούς του προσωπικούς στόχους. Γνωρίζουν ότι τα πιο προσωπικά ικανοποιημένα άτομα είναι τα πιο αφοσιωμένα άτομα, επομένως φροντίζουν να κρατούν όλους χαρούμενους και να συνεργάζονται προς ένα κοινό όραμα που ωφελεί όλους.

  5. Κάποιος που ασκεί αυτό που κηρύττουν. Δεν ζητούν από τους άλλους αυτό που δεν θα έκαναν οι ίδιοι. Θέτουν κατευθυντήριες γραμμές και τις ακολουθούν. Θέτουν προσδοκίες και τις φτάνουν. Θέτουν πρότυπα και ζητούν από άλλους υπεύθυνους για το ίδιο. Ξέρετε τι να περιμένετε από αυτούς και μπορείτε πάντα να βασίζεστε σε αυτούς καθώς έχουν αποδεδειγμένο ιστορικό αξιοπιστίας.

Ένας αληθινός ηγέτης δεν είναι…

  1. Κάποιος που είναι αρνητικός και υποθέτει τα χειρότερα. Αυτοί οι άνθρωποι είναι αρκετά απαισιόδοξοι όταν πρόκειται για την επίτευξη στόχων, κάτι που καταρρίπτει την ατμόσφαιρα ολόκληρης της ομάδας τους. Και αυτό, φυσικά, μπορεί να οδηγήσει σε αυτοεκπληρούμενες προφητείες. Έτσι, για παράδειγμα, εάν υποθέσουν ότι μια πρωτοβουλία θα αποτύχει, πιθανότατα δεν θα βάλουν τόσα πολλά σκληρή δουλειάκαι, ως εκ τούτου, η πρωτοβουλία δεν θα είναι τόσο επιτυχημένη όσο θα μπορούσε να είναι.

  2. Κάποιος που είναι ανοργάνωτος και δεν ακολουθεί τις δικές του προθεσμίες ή πρωτόκολλα (αν βάλουν καθόλου). Αυτοί οι τύποι ανθρώπων δεν μπορούν καν να οργανώσουν τα δικά τους ημερολόγια, πόσο μάλλον να είναι υπεύθυνοι για τη διαχείριση άλλων. Δεν έχουν δύο πόδια στο έδαφος, και το κεφάλι τους είναι στα σύννεφα. Αυτό καθιστά δύσκολο για τους άλλους ανθρώπους να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους και να ακολουθήσουν την πορεία τους.

  3. Κάποιος στον οποίο οι άλλοι δεν μπορούν να απευθυνθούν για συμβουλές ή έμπνευση. Δεν είναι αυτοί οι τύποι ανθρώπων στους οποίους οι άλλοι αισθάνονται ασφαλείς και υποστηρίζονται μιλώντας για τις ερωτήσεις ή τις ανησυχίες τους. Είναι στενόμυαλα και στενόμυα άτομα. Δεν δέχονται πολύ καλά την αλλαγή. Και δεν είναι πρόθυμοι να ακούσουν την κριτική των κατασκευών. Ακόμα κι αν ακούνε, δεν το ακούν πάντα.

  4. Κάποιος που δεν υποστηρίζει τις προσωπικές επιτυχίες των μελών της ομάδας τους. Αυτοί δεν είναι οι τύποι ανθρώπων που νοιάζονται για τις ομάδες τους — ή ακόμα και για τον στόχο της ομάδας. Αντίθετα, νοιάζονται για τον εαυτό τους και τα προσωπικά τους κέρδη. Αυτό φαίνεται στο πώς ενεργούν και πώς γιορτάζουν ή δεν γιορτάζουν, τις επιτυχίες των άλλων.

  5. Κάποιος που δεν δίνει το παράδειγμα. Αυτοί οι άνθρωποι τείνουν να δίνουν κακά παραδείγματα στους άλλους τόσο με τα λόγια όσο και με τις πράξεις τους. Δεν ενεργούν με επαγγελματικότητα και, ως αποτέλεσμα, οι ομάδες τους έχουν μια στρεβλή κατανόηση του τι είναι εντάξει και τι όχι. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν κάνουν κάτι, αλλά στη συνέχεια επιπλήττουν κάποιον άλλο που έκανε το ίδιο.

αυτό το άρθρο εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις Fairygodbossη μεγαλύτερη κοινότητα σταδιοδρομίας για γυναίκες που είναι αφοσιωμένη στο να τις βοηθά να επιτύχουν τους επαγγελματικούς τους στόχους.