Ένα δεύτερο είδος Anole της Καραϊβικής που εισήχθη στη Βραζιλία – Anole Annals

Ένα δεύτερο είδος Anole της Καραϊβικής που εισήχθη στη Βραζιλία – Anole Annals

September 30, 2022 0 Von admin

Η καφέ ή γιορτινή ανόλε, Anolis sagrei, είναι ένα χωροκατακτητικό είδος σε αρκετές χώρες της Αμερικής και της Ασίας. Αυτό το είδος είναι εγγενές στην Κούβα, τις Μπαχάμες και τα νησιά Κέιμαν. Μετά τις εισαγωγές, Α. σαγρέι μπορεί να φτάσει σε υψηλές πυκνότητες πληθυσμού και να υποστεί ταχεία επέκταση του εύρους. Σε μια πρόσφατα δημοσιευμένη συνεισφοράπαρέχουμε την πρώτη καταγραφή αυτής της επιθετικής εισβολής σαύρας στη Βραζιλία.

Το 2017, καταγράψαμε δείγματα του Α. σαγρέι εντός των ορίων ενός διεθνούς αεροδρομίου στη μητροπολιτική περιοχή της πόλης του Ρίο ντε Τζανέιρο, στη νοτιοανατολική Βραζιλία. Η παρατήρηση των νεαρών και των ζευγαριών υποδηλώνει ότι το είδος είναι εγκατεστημένο τοπικά.

Η προέλευση, η γεωγραφική έκταση και η δυνατότητα εξάπλωσης του Α. σαγρέι στο Ρίο ντε Τζανέιρο και στη Βραζιλία είναι προς το παρόν ασαφή. Δεν είναι επίσης σαφές εάν αυτό το είδος θα είναι σε θέση να αποικίσει φυσικούς οικοτόπους, όπως η γύρω περιοχή Τροπικό δάσος του Ατλαντικού.

Η εγκατάσταση πληθυσμών καφέ ανολών αλλού οδήγησε σε αλλαγές στη χρήση υποστρώματος από τις γηγενείς ανόλες και προώθησε σημαντικές αλλαγές στη δομή των τοπικών συνόλων εντόμων. Ως εκ τούτου, αυτό το είδος έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει τις τοπικές οικολογικές κοινότητες στη Βραζιλία. Ωστόσο, οι επιπτώσεις του Α. σαγρέι σχετικά με την τοπική πανίδα – συμπεριλαμβανομένων των γηγενών σαυρών που κάναμε δείγματα στην περιοχή – είναι δύσκολο να προβλεφθούν.

Αυτή είναι η δεύτερη περίπτωση καθιερωμένης εξωτικής ανόλης στη Βραζιλία. Πληθυσμοί της κουβανικής πράσινης ανόλης, Anolis porcatusεντοπίστηκαν πρόσφατα σε πολλές τοποθεσίες στην παράκτια περιοχή Baixada Santista, στην πολιτεία του Σάο Πάολο.

Για να μάθετε περισσότερα:

Oliveira JCF, Castro TM, Drago MC, Vrcibradic D., Prates I. (2018). Ένα δεύτερο είδος σαύρας ανόλης της Καραϊβικής εισήχθη στη Βραζιλία. Σημειώσεις Ερπετολογίας11: 761-764.

PDF διαθέσιμο εδώ (στο κάτω μέρος της ιστοσελίδας).

Τελευταίες δημοσιεύσεις από τον Ivan Prates (Προβολή όλων)